با دهان پر حرف نزن!

خیلی از مردم به دنبال جذب افراد از طریق خوب صحبت کردن هستند. یعنی واضح صحبت کردن و خوب صحبت کردن یک معیار مهم در جذب شدن افراد توسط مردم می باشد.اینکه چه بگویند تا حداکثر تاثیر را بگذارند،در دل مردم جایگاهی داشته باشند و محبوب بمانند، اعتبارشان افزایش یابد و یا به اهداف خود برسند. این کاملا درست است، یک نیاز دیرین که بشر از دیر باز با آن سروکار داشته ، اما همهی جذب و تاثیر بر دلها مربوط به فن چه گفتن (سخنوری) نمیشود، بلکه چگونه گفتن (فنبیان) نیز به همان اندازه مهم است.
اجازه دهید تعریفی کوتاه از فنبیان داشته باشم زیرا این تعریف در بین عوام و حتی برخی متخصصین اشتباه برداشت میشود.
فنبیان، فن چگونه گفتن است و همانطور که از نامش مشخص است فنی است که بر بیان کلمات، واژگان و هجاها تسلط دارد. اینکه تلفظ کلمات صحیح باشد، انتقال مفهوم و حس جمله بی نقص باشد و یا عبارت در حداکثر اثرگذاری خود بیان شود در حوزه مفاهیم فنبیان است.
بعنوان مثال گویندگان خبر سراسری بیان خوبی دارند چون خیلی واضح صحبت میکنند و شنونده برای شنیدن به زحمت نمی افتد و کج فهمی بوجود نمیآید.این موضوع یعنی بیان صحیح و اصولی تا حد بسیار زیادی در افزایش اعتبار افراد و در نهایت تاثیرگذاری آنها اثر دارد.من این مسئله را به کرات شنیدهام که میگویند طرف آدم حسابی است (صرفا به واسطه اینکه زیبا، اصولی و با رعایت قواعد صحبت میکند) یا به واسطه همین خوب صحبت کردن سطح زندگی فرد تغییر کرده است و به جایگاهی که سزاوارش بوده رسیده است.
اما علم سخنوری که بسیار گسترده، قدیمی و مهم است، تعاریف زیادی دارد که جامعترین آن این تعریف میباشد:
سخنوری فن چه گفتن است. اینکه برای بیان مفهومی (هر مفهومی) از چه کلمات، عبارات،جمله بندیها استفاده کنیم حتی فراتر از آن از چه ترتیبی برای استفاده این کلمات بهره ببریم تا بهترین شکل ممکن باشد. بنابراین در نظر گرفتن شرایط، موضوع، مخاطب و … بسیار مهم خواهد بود.این علم همانطور که گفته شد بسیار گسترده است و برای مهارت پیدا کردن در آن مطمئنترین راه افزایش سطح دانش و خرد فرد معرفی میشود.
یک گوینده خبر ممکن است بیان خوبی داشته باشد ولی الزاما سخنور خوبی نیست.فنبیان وظیفه دارد آنچه سخنوری انتخاب کرده است را به بهترین شکل ممکن بیان کند.
ازآنجا که آموختن تکنیکهای فنبیان بسیار سریعتر و آسانتر خواهد بود بنا دارم در سلسله مقالاتی درباره وضوح کلام و جذاب صحبت کردن مطالبی کاربردی را با شما خوانندگان محترم به اشتراک بگذارم تا با استفاده از آنها بتوانید بیان خود را ارتقا دهید.
نیاز به بیان این نکته است که خواندن و اجرای دقیق این نکات بسیار بسیار مهم است زیرا این تکنیکها بیشتر در کلاسهای حضوری فنبیان و تحت نظر مربی صورت میگیرد ولی دراین مقاله شما میتوانید با اجرا و تمرین دقیق تکنیکها به آنها دست پیدا کنید و چنانچه نکته مبهم و یا سوالی از مباحث داشتید میتوانیدباسایت:
ارتباط برقرار کنید تا بصورت شخصی به درخواست شما رسیدگی شود.
در مقاله بعدی درباره اولین و یکی از مهمترین تکنیکهای واضح صحبت کردن بیشتر خواهید آموخت.
در مقاله قبل درباره تفاوت سخنوری و فنبیان باهم مطالبی را بررسی کردیم و دیدیم این دو مفهوم هرکدام جداگانه بر تشخص و اعتبار افراد تاثیرگذار است. دراین مقاله درباره واضح صبحت کردن مطالبی کاربردی را خواهیم خواند.
احتمالا با افرادی سروکار داشتهاید که هنگام صحبت با آنها حسابی به دردسر افتادهاید و انرژی زیادی صرف کردهاید زیرا آنها واضح صحبت نمیکنند و این موضوع باعث میشود ذهن شما تمام مدت درگیر حدس زدن کلمات و درک جملات باشد. جملهای که میتوانست خیلی راحت شنیده و فهمیده شود حالا تبدیل شده به یک نگرانی که با تمام تلاش باید شنیده شده و مفهوم کامل آن استخراج شود.
یکی از مهمترین دلایل نا واضح صحبت کردن این افراد جویده جویده حرف زدن است یعنی کلمات کامل بیان نمیشوند و انتهای برخی از آنها رها میشود. اینگونه کلمات زیبایی و قدرت خود را از دست میدهند و ذهن مخاطبی که با اصل کلمه آشناست به چالش کشیده میشود.
این همان دلیل است که در مواجه با افراد با لهجه های مختلف سرعت درک کمی پایین میآید. پس اگر میخواهید جزء افرادی نباشید که اطرافیان از شنیدن آنها عاجزند لطفا از اندامهای آواسازتان بیشتر استفاده کنید.
عدم آگاهی از اصول بیان و تنبل بودن برخی از اندامهای آواساز دلیل اصلی این ناواضحی است.
زبان، لبها, فک پایین در درجه اول و بعد دندانها, سقف دهان، لثهها بعنوان اندامهای آواساز نقش کلیدی در بیان و تلفظ کلمات بازی میکنند. پس میتوان گفت قدرتمند بودن این اعضا (درست مثل عضلات یک ورزشکار) به افزایش دقت بیانی منجر شده و در نهایت وضوح کلام که نتیجه همه این مسائل افزایش اعتبار و کاریزمای فرد را به همراه خواهد داشت.
تمرینات زیادی برای تقویت اندامهای آواساز وجود دارد که در این مقاله به مشدد خوانی اشاره میکنم. مشدد خوانی یک تمرین ساده منتهی بسیار کاربردیست که بعد از انجام مدت کوتاهی اثرات مثبت آنرا خواهید دید. در ابتدا متنی از کتاب یا روزنامه انتخاب کنید تا آنرا بخوانید اما نه مثل همیشه بلکه این بار با صدای بلند و با استفاده اغراق آمیز از زبان، لبها و فک پایین.
کلمات را بصورت کامل کامل و اغراق آمیز بخوانید به شکلی که انگار برای یک فرد کم شنوا میخوانید.
برای تلفظ هر کلمه از کتاب دهان را کامل باز کنید و ببندید. فک پایین را تا حد امکان حرکت دهید و اجازه دهید زبان در درون دهان حداکثر حرکت و جابجایی را داشته باشد.
ممکن است این مدل از خوانش شما را یاد سالهای اول تحصیل بیندازد که تاحدی درست است ولی باید به چند نکته توجه داشته باشیم.
اول اینکه بناست کلمات بصورت کامل، کلیه حروف و هجاهای آنها بیان شود پس لطفا آوایی جا نیفتد بلکه هر حرف بیشتر از سابق بیان و تلفظ شود.
دومین مورد اینکه زبان، لبها و فک پایین را آزادانه و اغراق آمیز حرکت دهید اینگونه تلفظ همه حروف آسانتر میشود.
و سوم آنکه هنگام خوانش سرعت خواندن را پایین بیاورید که این مورد یعنی سرعت یکی از عوامل ناواضح صحبت کردن است. با تمرین روزانه ۱۰ دقیقه میتوانید وضوح بیان خود را افزایش دهید.
مشدد خوانی یک از تمرینات موثر برای واضح صحبت کردن است که در مقاله قبل به آن پرداختیم و گفته شد به شرط بیان اغراق آمیز همه حروف کلمات میتوان بر مشکل جویده جویده صحبت کردن غلبه کرد. به این موضوع باید اشاره کنم که این مدل از خوانش و بیان فقط در شرایط تمرین است و در حالت عادی پس از مدتی بیان افراد متعادل میشود. من به شما این اطمینان را میدهم با همین تمرین ساده میتوانید تغییرات اساسی در مدل بیانی خود بوجود آورید زیرا برای تعداد زیادی از هنرجویان کلاسهای حضوری فن بیان این تکنیک کارساز بوده است.
همانطور که گفته شده تنبلی و ضعف اندامهای آواساز بیان ناواضح را بوجود میآورد پس در راستای تقویت یکی از مهمترین اندامهای تولید آوا یعنی زبان تمرین دوم را توضیح میدهم.
شمعک استخوانی: یکی از تمرینات استاندارد و بسیار قدیمی که همه جای دنیا از آن استفاده میشده
نویسنده : رضا محصل
دیدگاهتان را بنویسید